Soorten Hout

Soorten hout worden op deze pagina in twee categorieën onderverdeeld.  Specifieke soorten bewerking van hout en specifieke houtsoorten.

 

Soorten van bewerking:

Gedraaid hout: Hout draaien doet men op een draaibank. Het hout krijgt een draaide beweging en met een beitel of een guts wordt het hout in vorm gebracht. Gedraaid hout komen we in het Noordelijk Scheepvaartmuseum vooral tegen in de vorm van (onderdelen) van gereedschap of instrumenten.
Voorbeeld in NSM: Beitel. 

Hout op de draaibank

Hout op de draaibank

 

 

 

Houten balken

Houten balken


 

Houten balken: Een balk is een enkelvoudig, ruimte-overspannend constructie-element waarvan de lengte vele malen groter is dan de hoogte en doorsnede. De monumentale dakconstructie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum bestaat uit houten balken.
Voorbeeld in NSM: Dakconstructie

 

Fineer: Fineer is heel dun gesneden of gezaagd hout van een gelijkmatige dikte. De dikte kan variëren van 0.6 mm tot enkele millimeters dik. Fineer wordt gebruikt ter decoratie. Het word dan verlijmd met een goedkopere ondergrond, het zogeheten blindhout. Er bestaan drie soorten van fineer: gezaagd fineer, snijfineer en schilfineer. Fineer werd soms ook gebruikt bij het maken van scheepsmodellen.
Voorbeeld in NSM: Panoramamodel van een barkentijn en een kotter

 

DELONLfineer-600

Fineer

Soorten Hout

Berkenbast: De dunne pelbare bast van de berkenboom. Berkenbast heeft een antibacteriele werking en relatief makkelijk te verwerken.  De bast is daarom goed bruikbaar om voorwerpen meet te maken voor het opslaan van voedsel.
Voorbeeld in NSM: Toejas

Kienhout: Kienhout, ook wel kienholt of kienstobben genoemd, is gefossiliseerd hout dat bewaard is gebleven in veenlagen.  In hoogveen vindt men overblijfselen van eik, den , berk en els. In laagveen ontbreekt de den maar zijn ook wilg en es vaak aanwezig. Bij de turfwinning vormde dit materiaal een vaak minder gewenst bijproduct. Kienhout heeft een hoog percentage van mineralen (tot wel 12%) en brand daardoor zeer moeilijk. Ook heeft kienhout doordat het eeuwen in water heeft gelegen een laag percentage tannines en hars. Hierdoor geeft de pijp zelf bij het roken nauwelijks smaak af. Kienhout is daarom bij uitstek geschikt voor het maken van pijpen.
Voorbeeld in NSM :  Pijp in de vorm van een hertenkopje 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s