Soorten leer

Volnerfleer: volnerfleer is leer waarbij de volle dikte van de nerf behouden is gebleven. Sterk en ondoordringbaar.
Voorbeeld in het NSM: Zeilplaat of zeilhandje. 

Splitleer: wordt gemaakt van het vezelige deel van de huid waarvan de bovenste nerf is afgesplitst. Van splitleer kan men suede maken of het kan worden afgewerkt met een kunstmatige toplaag waarin men eventueel ook weer de illusie van een nerf kan stempelen.  Splitleer is gevoeliger voor mechanische schade dan volnerfleer.
Voorbeeld in het NSM: Fotocamera Zeiss Inkonflex in leren etui.

Splitleer. Een Runderhuid word vaak in twee lagen gesplitst.

Splitleer. Een Runderhuid word vaak in twee lagen gesplitst.

Veloursleder. Splitleer dat geen glade afwerklaag of kunstmatige nerf krijgt is aan bijde kanten ruw. Het word dan verloursleder of suede genoemd.

Veloursleder. Splitleer dat geen glade afwerklaag of kunstmatige nerf krijgt is aan bijde kanten ruw. Het word dan verloursleder of suede genoemd.

Crustleer ( Top-grain) : Dit is het gedeelte van het leer dat achterblijft als de split er vanaf gesneden is. Het oppervlakte wordt geschuurd en afgewerkt met een toplaag. Het is dunner en flexibeler dan volnerfleer, maar kan ook plastic-achtig aanvoelen en zal minder snel een patina ontwikkelen dan volnerfleer. Goedkoop en kent talloze toepassingsvormen.
Voorbeeld in het NSM: Sigarenhoes gemaakt van geschildert leer en papier.

Marokijnleer: Fijn maar zeer sterk en flexibel leer, gemaakt van geitenvellen en gelooid met sumak. Het heeft een kenmerkende kiezelachtige textuur.
Voorbeeld in het NSM: Tabaksbuidel van Marokijnleer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s