Soorten textiel

Laken: Een wollen stof, geweven in een platte- of keperbinding, die vervolgens word vervilt. Omdat het gaat om een geweven stof die vervolgens is vervilt is laken warmer dan geweven stoffen en sterker dan vilt.
Voorbeeld in het NSM: Uniformpet.

Canvas/zeildoek: Een zware stof gemaakt van katoen of vlasvezels. Canvas heeft in principe een platte binding, geweven met twee garen schering en 1 garen inslag. Canvas wordt ook vaak gebruikt als verzamelnaam van allerlei vormen van textiel dat wordt gebruikt in de scheepvaart. Niet al deze vormen van canvas hebben een platte binding.
Voorbeeld in het NSM: Trekzeel.

Manilla (touw): Manilla wordt gewonnen uit de bananenplant (Musa textilis), het is bruin van kleur en voelt vrij ruw aan. . De manillahennep wordt vooral gebruikt in de touwslagerij. Hij wordt hoog gewaardeerd omdat hij lichter en sterker touw oplevert dan gewone hennep en beter bestand is tegen de inwerking van zeewater. Het is wel zwaar om te hanteren, o.a.; bij het inhalen van de tros bij laag water en het ontmeren van zeeschepen. Het werd tot de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt.
Voorbeeld in het NSM: Allemansend.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s